Astro-Online Architectuur

Astro-Online logisch model

Logisch model

Het is goed enig inzicht in de Astro-Online architectuur te hebben voordat je het product gaat downloaden of de documentatie gaat lezen. Astro-Online bestaat uit vier componenten die zich allen op verschillende locaties (verschillende servers) in het internet mogen bevinden.

Front End

Astro-Online RIA (Rich Internet Application) is de centrale component in het systeem. Omdat de rich internet functionaliteit voornamelijk is gerealiseerd met behulp van de YUI Library (Yahoo User Interface) wordt YUI gezien als een component van Astro-Online omdat Astro-Online zonder de YUI Library niet kan functioneert (het zou uiteraard mogelijk zijn een andere library te gebruiken).

Astro-Online RIA en YUI zorgen samen voor de user interface, ofwel de front end. De front end zou echter van weinig betekenis zijn zonder een goed functionerende back end die verantwoordelijk is voor een correcte verwerking van requests in de vorm van het aanleveren van de nodige astrologische informatie. De back end wordt gevormd door de twee componenten Astro-Online DS (Data Service) en Astro-Online WS (Web Service).

De front end (Astro-Online RIA en YUI) verzorgt enerzijds de interactie met de gebruiker en anderzijds de communicatie met de back end services (Astro-Online WS en Astro-Online DS).

Back End

Astro-Online DS en Astro-Online WS zijn in principe beide Web Services die een HTTP GET request beantwoorden middels een response in XML of JSON formaat (en worden geconsumeerd door Astro-Online RIA). De naamgeving komt vormt uit de functionaliteit van deze services. Astro-Online WS zorgt voor de functionele services die onontbeerlijk zijn voor het juist functioneren van Astro-Online (astrologische berekeningen en atlas met tijdzones). Astro-Online DS levert uitsluitend horoscoop interpretaties (data).

Astro-Online in de cloud

Cloud computing

Bij de ontwikkeling van deze versie van Astro-Online heeft de gedachte van cloud computing een belangrijke rol gespeeld.De vier componenten waaruit Astro-Online bestaat draaien dan ook volledig onafhankelijk van elkaar en kunnen allen op verschillende web servers draaien. Indien je besluit Astro-Online te gebruiken op je website zou je de verschillende componenten bijvoorbeeld als volgt kunnen gebruiken:

  • YUI Google Libraries API Server
  • Astro-Online RIA Eigen Server
  • Astro-Online WS Astro Share Server
  • Astro-Online DS Server van een astroloog die interpretaties aanbiedt

Zo heb je een minimaal load op je eigen server en kun je wellicht met minder resources volstaan dan wanneer je alle componenten op je eigen server zou draaien. Daarnaast zijn er verschillende andere voordelen te bedenken...

  • Het gebruik van de Google Libraries API Server leidt wellicht tot een kortere laadtijd van je pagina's omdat wellicht ook andere websites die API gebruiken en de YUI bestanden zich dus mogelijk al in cache bevinden.
  • Omdat je Astro-Online WS niet op je eigen server hoeft te draaien is het niet nodig een eigen application server te installeren. Zo kun je volstaan met een standaard web server bij een hosting provider.
  • Als je favoriete astroloog een eigen Astro-Online Data Service heeft, kun je zijn/haar horoscopen direct gebruiken op je eigen website.

Uiteraard kan het nog simpeler. Je kunt de Astro-Online RIA versie van Astro Share rechtstreeks ook direct vanaf je eigen web server aanroepen. In dat geval hoef je helemaal niets te onstelleren of onderhouden en kun je toch horoscopen aanbieden aan je bezoekers.

Kortom: meer delen en meer keuzevrijheid!