Astro-Online RIA (Rich Internet Application)

Astro-Online RIA vormt samen met de YUI Library (Yahoo User Interface) de user interface, ofwel de frond end van Astro-Online. Dit gedeelte verzorgt enerzijds de interactie met de gebruiker en anderzijds de communicatie met de back end services.

RIA staat voor Rich Internet Application. Een Rich Internet Application is in feite een interactieve internet applicatie die de inhoud van een pagina kan wijzigen zonder de gehele pagina opnieuw te laden of een andere pagina te laden. Met Astro-Online is het mogelijk horoscopen middels een widget op een website aan te bieden die van een andere server worden gehaald. Omdat de Astro-Online RIA URL niet zichtbaar is voor de gebruiker (ook niet bij het wijzigen van de pagina inhoud) is voor de bezoeker niet zichtbaar dat de widget op een andere server (bijvoorbeeld de server van Astro Share) draait.

Astro-Online RIA is binnen Astro-Online verantwoordelijk voor de volgende taken:

  1. Interactie met de gebruiker
  2. Communicatie met Astro-Online WS (astrologische berekeningen en atlas)
  3. Communicatie met Astro-Online DS (horoscoopduidingen)

1. Interactie met de gebruiker

Dit omvat onder meer de volgende zaken:

  • Laden van alle noodzakelijke libraries (inclusief de YUI Library)
  • Laden van stylesheets
  • Opbouwen van de widget (invoer en uitvoerschermen)
  • Invoercontroles

Middels Astro-Online Delen is het mogelijk om gebruik te maken van een werkende Astro-Online DS versie. Deze versie wordt middels de server van Astro Share beschikbaar gesteld en kan vanaf elke website worden aangeroepen zonder de noodzaak om software te moeten installeren. Gebruikers van deze widgets hebben de mogelijkheid om enige wijzigingen in zowel de layout als de functionaliteit aan te brengen (Delen » Widget aanpassen). Voor het gebruik van de functionaliteit Astro-Online Delen is geen specifieke kennis nodig. De mogelijkheden zijn echter beperkt.

Het is ook mogelijk om de source code van Astro-Online DS te downloaden en naar eigen inzicht en behoefte aan te passen. De mogelijkheden zijn in dat geval eindeloos. Hiervoor is echter minimaal kennis van JavaScript, CSS en HTML noodzakelijk. Omdat de YUI Library diepgaand in Astro-Online RIA is geļntegreerd is kennis van de YUI Library een pre. Astro-Online RIA kan worden gedownload van SourceForge. Per default maakt Astro-Online RIA gebruik van de Astro-Online WS en Astro-Online DS service die Astro Share vanuit de cloud aanbiedt. Tevens maakt Astro-Online RIA gebruikt van de YUI Library middels de Google Libraries API Server. Ontwikkelaars en gebruikers van Astro-Online hebben de mogelijkheid om alle willekeurige Astro-Online componenten vanuit de cloud te gebruiken of zelf te installeren, al dan in aangepaste vorm.

» Download Astro-Online RIA van SourceForge

2. Communicatie met Astro-Online WS

Astro-Online RIA is afhankelijk van Astro-Online WS met betrekking tot de volgende functionaliteit:

  • Uitvoeren van astrologische berekeningen
  • Controleren en aanbieden van landen en plaatsen (atlas functionaliteit)

De communicatie met Astro-Online WS is binnen Astro-Online RIA gerealiseerd met behulp van de YUI Library. De verschillende Astro-Online componenten communiceren met elkaar middels het JSON formaat. Er is gebruik gemaakt van HTTP GET om cross domain problemen te voorkomen. Kennis en inzicht in deze technologie is nodig om de communicatie tussen Astro-Online RIA en Astro-Online WS te begrijpen en aan te passen.

» Documentatie Astro-Online WS
» Download Astro-Online RIA van SourceForge

3. Communicatie met Astro-Online DS

Astro-Online RIA maakt gebruik van Astro-Online DS om horoscoopduidingen op te bouwen en aan de gebruiker te tonen. De communicatie met Astro-Online DS is binnen Astro-Online RIA gerealiseerd met behulp van de YUI Library. De verschillende Astro-Online componenten communiceren met elkaar middels het JSON formaat. Er is gebruik gemaakt van HTTP GET om cross domain problemen te voorkomen. Kennis en inzicht in deze technologie is nodig om de communicatie tussen Astro-Online RIA en Astro-Online DS te begrijpen en aan te passen.

» Documentatie Astro-Online DS
» Download Astro-Online RIA van SourceForge