De radix

Voorbeeld van een radix

De dierenriem

In de buitenste rand van de radix zie je de twaalf tekens van de dierenriem. Deze tekens worden in de volksmond de sterrenbeelden genoemd. Strikt genomen is een sterrenbeeld echter het teken waarin de zon staat in de geboortehoroscoop. De tekens in een horoscoop beschrijven de kosmische energie op verschillende persoonlijke en levensgebieden.

Met de kleuren die gebruikt worden, worden de verschillende vier elementen aangegeven:

Rood = Vuur
Groen = Aarde
Paars = Lucht
Blauw = Water

Er zijn vier elementen en twaalf tekens. Zo ontstaan er vier groepen tekens:

  1. vuurtekens (ram, leeuw en boogschutter)
  2. aardetekens (stier, maagd en steenbok)
  3. luchttekens (tweeling, weegschaal en waterman)
  4. watertekens (kreeft, schorpioen en vissen)

De huizen

In de binnenste rand zie je de twaalf huizen. Een huis is een levensgebied. Deze vakjes zijn niet allemaal even groot. Er zijn grote huizen en minder grote huizen. Welk huis bij welk levensgebied hoort wordt verderop besproken.

Het teken waarin een huis staat is te zien door naar het begin (= de cusp) van het huis te kijken. We zeggen bijvoorbeeld de cusp van huis 2 staat in leeuw, of kort huis 2 staat in leeuw.

Het begin van huis 1 is de ascendant (=Asc) en staat altijd links in het midden. Het teken geeft de invulling van het huis weer. Normaal gesproken staat elk huis in een teken.

Voorbeeld

Huis 7 = 1 op 1 relaties

Als huis 7 in ram staat gaat iemand heel anders om met zijn liefdesrelatie dan wanneer huis 7 op weegschaal staat.

Planeten

In de binnenste rand staan ook de planeten. De planeten staan in een huis en in een teken. De planeten geven de karaktereigenschappen van iemand weer. Zo staat de zon voor iemands ego, de maan voor de emoties etc.

Voorbeeld

Iemand met de maan in ram zal als hij of zij emotioneel wordt heel "rammerig" reageren, dus vurig, zonder nadenken, neemt initiatief etc. Terwijl iemand met de maan in stier juist heel aards reageert, dus nadenkend en rustig reageert.

Maar: degene met de maan in ram zal na een woede uitbarsting zijn boosheid ook kwijt zijn, terwijl iemand met de maan in stier wel eens heel lang wrok zou kunnen koesteren.

Aspecten

In het midden van de radix staan de aspecten die de verschillende planeten met elkaar maken. Aspecten zijn bepaalde hoeken (energieŽn) die worden weergegeven met lijntjes.

Al doende leert men

Ľ Vraag hier je eigen gratis geboortehoroscoop op en hou deze uitleg ernaast