De twaalf huizen

Huis   Beschrijving   Planeet   Teken
1   Fysiek / eerste indruk   Mars   Ram
2   Talenten / bezittingen   Venus   Stier
3   Communicatie / broers en zussen   Mercurius   Tweelingen
4   Thuis / afkomst   Maan   Kreeft
5   Spelen / kinderen   Zon   Leeuw
6   Werk / gezondheid   Mercurius   Maagd
7   1 op 1 relaties / harmonie   Venus   Weegschaal
8   Geheimen / sex   Pluto   Schorpioen
9   Reizen / filosoferen   Jupiter   Boogschutter
10   Ambities / maatschappelijke positie   Saturnus   Steenbok
11   Vrienden / groepsidealen   Uranus   Waterman
12   Verborgen, duistere dingen   Neptunus   Vissen

Toelichting

Huis 1 - Ascendant

Het eerste huis staat in het teken dat in het oosten op kwam op het moment van de geboorte. Het is de Ascendant.

Het eerste huis is als een soort zonnebril, het filtert alle energie, alle indrukken die bij iemand binnenkomen of die iemand verlaten. Het symboliseert fysieke uitstraling en gestalte, zelfbewustzijn en de manier waarop iemand zichzelf in de wereld neerzet. Het is de eerste indruk die iemand maakt.

Het eerste huis correspondeert met het eerste teken ram, het teken van een nieuw begin.

Huis 2

Het tweede huis symboliseert de dingen die iemand echt waardeert, materiŽle dingen maar ook jezelf. Voor de een ligt dat op het emotionele en mentale vlak, voor de ander ligt dat op het op het materiŽle vlak. Het gaat om waardigheid, zelfontplooiing, dus hoe gaat iemand om met de dingen waarmee hij of zij wordt geconfronteerd in het leven, waar liggen iemands talenten.

Anderzijds symboliseert het iemands financiŽn en verplaatsbare bezittingen die samen een vorm van veiligheid bieden.

Het tweede huis correspondeert met het teken stier, het teken van materiŽle zaken.

Huis 3

Dit huis symboliseert hoe iemand leert van informatie, hoe communiceert iemand, hoe legt iemand contact. Het gaat om rationele dingen in het leven, leren, korte reizen, geheugen.

Hoe verhoudt iemand zich tot zijn broers en zussen, en hoe legt iemand sociale contacten.

Het derde huis correspondeert met het teken tweelingen, het teken van communicatie.

Huis 4 - IC

Dit huis symboliseert het vroegere gezin en de daaruit voortvloeiende emotionele basis van iemand en iemands onbewuste zelfbeeld. Worden we geaccepteerd zoals we zijn of moeten we ons aanpassen. En hoe groot is die aanpassing. Het symboliseert ook het eigen gezin.

Veel planeten in dit huis wijst op een persoon die neigt naar subjectiviteit, introvert of gehecht aan privacy.

Het vierde huis correspondeert met het teken kreeft, het teken van zorgen, moederschap.

Huis 5

Dit huis symboliseert iemands behoefte aan liefde en zelfexpressie. Creativiteit, kinderen (geestelijk en fysiek), theater, korte liefdesrelaties en plezier maken.

Hoe ervaart iemand plezier en gezelligheid maar ook seksualiteit en erotiek, hoe is iemands verhouding met kinderen.

Het vijfde huis correspondeert met het teken leeuw, het teken van zelfexpressie.

Huis 6

Dit huis symboliseert het leven van alledag. Dat kan betekenen je werk, je gezondheid, je eten, huisdieren. Het gaat erom dat iemand hier dingen doet om dat het moet: "Je werkt om te leven".

Hoe staat iemand tegenover zijn werk en hoe stelt hij zich op in zijn werksituatie. Het vertelt ook iets over de gezondheid, de lichaamsverzorging en hygiŽne.

Het zesde huis correspondeert met het teken maagd, het teken van alledaagse dingen en gezondheid.

Huis 7 - descendant

Dit huis symboliseert hoe iemand zich spiegelt aan de wereld. Het gaat om 1 op 1 relaties, dat kunnen liefdesrelaties zijn, maar ook zakenpartners, de buurvrouw etc.

Dit huis zegt iets over hoe iemand zijn partner kiest en tot wie men zich aangetrokken voelt. En over hoe iemand zich in een verhouding of relatie gedraagt.

Het zevende huis correspondeert met het teken weegschaal, het teken van 1 op 1 relaties.

Huis 8

Dit huis symboliseert de manier waarop iemand zichzelf verruimt om een relatie met anderen aan te gaan. Het is een beetje sterven en opnieuw geboren worden. Het is het huis van persoonlijke groei en wedergeboorte.

Dit huis geeft aan hoe een mens zich verhoudt tot verliezen. Verliezen in materiŽle zin en in een extreme zin verlies van het leven.

Het achtste huis correspondeert met het teken schorpioen, het teken van sex en bezit van anderen.

Huis 9

Dit huis symboliseert de zoektocht naar de ware zin van het leven. Het geeft aan hoe iemand de filosofie en visie van zijn of haar leven vormgeeft. Termen als hogere opleidingen, verre reizen en filosoferen horen hier.

Wat is iemands visie op de wereld, zijn levensfilosofie. Staat iemand open voor andere culturen. Waar ligt iemands belangstelling.

Het negende huis correspondeert met het teken boogschutter, het teken van filosofie en reizen.

Huis 10 - MC

Dit huis symboliseert hoe iemand zich in de maatschappij neerzet. Het symboliseert ook de dominante ouder die hem of haar in de wereld heeft gezet. Staan veel planeten in het carriŤrehuis, wijst dat op de neiging zich te bewijzen in de maatschappij. Status en maatschappelijke positie spelen een belangrijke rol.

Wat voor carriŤre kiest iemand en hoe ontwikkelt deze carriŤre zich. Het tiende huis zegt ook iets over de relatie met de moeder.

Het tiende huis correspondeert met het teken steenbok, het teken van ambitie.

Huis 11

Dit huis symboliseert de identiteit van iemand in een groep. Het gaat hier om vrienden, sociale kring etc. maar ook de bijbehorende groepsidealen. Situaties waarin iemand zijn of haar gedrag moet aanpassen om tot de groep te horen.

Wat voor relatie heeft iemand met zijn vrienden en mensen in zijn omgeving. Maar ook over relatie als leraar-leerling. Wat hoopt iemand te bereiken in zijn leven, wat is zijn plaats in de maatschappij.

Het elfde huis correspondeert met het teken waterman, het teken van vriendschap.

Huis 12

Dit huis symboliseert de plaats waar iemand met zijn of haar innerlijke kracht angsten, verdriet en beperkingen kan overwinnen.

Dit huis wordt vaak gezien als de donkere kant van iemands karakter. Het zegt iets over iemands karma en mystieke belangstelling. Maar ook over afzondering en zaken waar iemand geen kijk op heeft.

Het twaalfde huis correspondeert met het teken vissen, het teken van intuÔtie en dromen.